Často sa stáva, že samotné kuchynské okno neprinesie dostatok svetla ani počas pekných slnečných dní. Elektrické osvetlenie sa preto nevyužíva len počas večerných hodín alebo chladných ročných období, ale napríklad aj ako dodatočné osvetlenie pracovnej dosky v zadných tmavých priestoroch kuchyne, kde si môžete tieniť napr. vlastným telom.
Centrálne osvetlenie
Toto osvetlenie by malo napĺňať miestnosť mäkkým svetlom. Vypínač centrálneho osvetlenia umiestnite k dverám a svietidlo do stredu miestnosti (pozor na výšku svietidla nad hlavou). Toto osvetlenie bohato stačí, ak ostávate v kuchyni iba chvíľu, napríklad niečo si narýchlo vziať. Ak však chcete v kuchyni pracovať, je vhodné ju rozdeliť na menšie celky, z ktorých každý bude mať vlastné osvetlenie so samostatným ovládaním. Ak by ste totiž mali v kuchyni iba centrálne osvetlenie, vždy by ste pracovali vo vlastnom tieni.
Pracovné osvetlenie
Sporák, drez a pracovné plochy by mali mať špeciálne osvetlenie. Bodovky nie sú príliš vhodné, pretože vrhajú tieň, na tento účel sú určite vhodnejšie ako pracovné svetlo žiarivky. Bežné trubice vysielajú chladné modrasté svetlo a mnohým amatérskym kuchárom lepšie vyhovujú svietidlá s teplými tónmi svetla. Trubice montujte pod horné skrinky – clona pred trubicou koncentruje lúče na pracovnú dosku a bráni aby vám svetlo svietilo do očí. Dodatočné zdroje svetla môžu byť umiestnené tiež na vrchných skrinkách a osvetľovať poličku s koreničkami alebo krájač chleba. Zaujímavú možnosť osvetlenia ponúkajú tiež prenosné svetlá s LED technológiou.
Bývajú napájané klasickými batériami a vzhľadom na praktickú veľkosť a viacero spôsobov uchytenia na rôzne povrchy, poskytujú celý rad možností využitia. Opakovane sa dajú prilepiť na väčšinu povrchov a môžu byť obohatené o suchý zips, magnet, prísavku či háčik. Pri najnovších verziách je možné nasmerovať lúč podľa potreby, znižovať intenzitu svetla alebo osvetliť priestor pod vodnou hladinou. Jeho malé rozmery navyše umožňujú jednoduchú manipuláciu a prenášanie všade tam, kde nie je elektrické vedenie.
LED technológia využitá pri svietidle vydáva jasné, ale nerušivé svetlo. Je ideálne pre každého, kto pri montáži kuchynskej linky nemyslel na zavedenie elektriny a zabudované svetlo.
Pre pravákov je vhodné voliť osvetlenie z ľavej strany a pre ľavákov z pravej, pričom v tomto prípade je jedno, aký typ svietidla použijete.
Zdôrazňujúce osvetlenie
Ak máte v kuchyni obraz, sochu alebo iný predmet, ktorý si zaslúži byť videný, volíme zdôrazňujúce osvetlenie. Tak danému objektu poskytnete premyslené svetlo pre vytvorenie vizuálneho záujmu. Pri tomto osvetlení treba mať na mysli zásadu, že čím menší predmet osvetľujeme, tým by malo byť osvetlenie tlmenejšie.
Svetlo v jedálni
Určite nepoužívajte žiarivkové svietidlo nad jedálenským stolom. Prísediacich to vrhá do falošného svetla a spôsobuje to „chorú farbu“. Naopak, žltočervené svetlo zo žiaroviek (max. 60 W) zasa lichotí. Inštalujte závesné svietidlá – najlepšie s výškovo nastaviteľným závesom – 60 cm nad stredom stola. Tienidlo vyberajte tak veľké, aby dostatočne osvetľovalo stôl, ale neoslepovalo. Tienidlo by mal byť vo vnútri biele, takto nepohlcuje svetlo a neosvetľuje farebne jedlo. Ak vyberáte svetlo pre citlivé oči alebo romantickú večeru, vyberajte svietidlá s možnosťou nastavovania intenzity osvetlenia.
Text: Bc. Katarína Bielčiková
Foto: Osram, Philips, Siematic