Budeme sa venovať hlavne elektrospotrebičom, pri ktorých je možné výmenou za moderné elektrospotrebiče dosiahnuť viditeľnú úsporu. Našou snahou nie je zahltiť vás tabuľkovými hodnotami príkonov, spotreby či životnosti - čo by sa na vymedzenom priestore ani nedalo - ale snáď vás inšpirovať k zmene pohľadu a zaužívaných návykov, ktoré v konečnom dôsledku majú pozitívny efekt na rodinný rozpočet.
To, či je elektrospotrebič energeticky efektívny, môžeme zistiť z energetického štítku. Triedy energetickej efektívnosti elektrospotrebičov - A až G (od najefektívnejších po najmenej efektívne) – sú definované na základe ich spotreby elektriny a špecifických parametrov, preto pri ich kúpe odporúčame spotrebiče triedy A (A+, A++). Energetický štítok okrem označenia triedy energetickej hospodárnosti obsahuje:
- pri elektrických rúrach ekologickú značku EÚ (kvietok - ak jej bola udelená), spotrebu energie pre pečenie pri štandardnej záťaži v kWh, využiteľný objem v litroch a hlučnosť,
- pri umývačkách riadu ekologickú značku (kvietok - ak bola umývačke so sušičkou udelená), spotrebu energie v kWh a vody v litroch pri štandardnom cykle, triedy účinnosti čistenia a sušenia, kapacitu a hlučnosť,
- pri chladničkách a mrazničkách spotrebu energie v kWh za rok, chladiaci/mraziaci priestor v litroch a hluk v decibeloch,
- pri osvetlení svetelný tok v lumenoch, príkon vo wattoch a priemernú vypočítanú životnosť v hodinách (tento údaj nemusí byť uvedený).
Výber spotrebičov triedy A, prípadne B vám zabezpečí úsporu na nákladoch za elektrinu v porovnaní s elektrospotrebičmi z minulého storočia. V ďalšom texte nájdete informácie o reálnych možnostiach úspor energií pri konkrétnych činnostiach, resp. elektrospotrebičoch využívaných v kuchyni.
Príprava jedla
Žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez sporáka. V dnešnej dobe už prakticky každý sporák - bez ohľadu na to, či k ohrevu jedál využívame plynové, alebo elektrické platničky - má elektrickú rúru. Tu určite nie je priestor na šetrenie - s minimálnymi rozdielmi sú príkony úmerné objemu rúry. Ak ide o ohrevné platničky, môžu byť jednoduché - odporové, dizajnovo príťažlivejšie, sklokeramické s infražiaričmi, halogénovými žiaričmi alebo ich kombináciou a technologicky i dizajnovo najmodernejšie - indukčné variče (veľkosť indukčného poľa sa prispôsobí veľkosti nádoby a ohrieva sa len dno - čo znamená spotrebu elektriny v optimálnom množstve). Efektívnosť meraná spotrebou a časom pri uvedení 1 litra vody do varu rastie od odporových liatinových platničiek s 0,22 kWh (čas ohrevu 8,5 minúty) cez sklokeramické s 0,15 kWh (7 minút) k indukčným varičom s 0,14 kWh (4 minúty). Čo je však najzaujímavejšie, indukčný ohrev nevydáva teplo, a preto nepripáli žiadne potraviny.
Bez ohľadu na typ elektrického ohrevu je z hľadiska úspor pri varení vhodné používať pokrievku (najlepšie tlakový hrniec), priemer hrncov by mal zodpovedať priemeru platničky (to nie je potrebné pri indukčnom ohreve), dno hrncov by malo byť rovné a úspora sa dá okrem indukčného ohrevu dosiahnuť aj využívaním zvyškového tepla, čo spravidla signalizuje kontrolka zvyškového tepla nad 40 ºC. Pri rozhodovaní o kúpe elektrického sporáka je potrebné zistiť, či hlavný istič zvláda jeho príkonovú záťaž pri plnom využití, napríklad pri príprave nedeľného obeda, kedy za hodinu môžete spotrebovať elektrinu v cene približne 45 Sk [1,49 euro].
Nevyhnutnosťou pre reguláciu tepla v každej kuchyni pri varení je digestor. Odsáva nepríjemný zápach v kuchyni počas varenia a mastnotu vo výparoch. Prevádzka moderných odsávačov pár je nehlučná (42 - 66 dB v závislosti od stupňa rýchlosti), odsávače môžu mať 2 - 4 stupne rýchlosti odsávania. Správne zvolený digestor musí vymeniť vzduch v miestnosti aspoň 10 x za hodinu, čiže ak objem kuchyne je 30 m3, potrebujeme výkon 300 m3/h, príliš vysoká hodnota však predstavuje zbytočné náklady na elektrinu.
Ak prejdeme k ďalším elektrospotrebičom na prípravu jedál, k najštandardnejším dnes patrí mikrovlnná rúra. Ponukou rýchleho rozmrazenia, pečenia a bezproblémového zohrievania tvorí v súčasnosti príslušenstvo väčšiny kuchýň. Magnetron na princípe rozkmitania molekulárnej štruktúry v celom objeme potraviny naraz vytvára teplo. Mikrovlnné rúry pre domácnosti sa vyrábajú v rôznych variantoch s príkonom, väčšinou okolo 900 W. Vyšší príkon znamená kratší čas ohrevu toho istého jedla. Doba ohrevu je tým kratšia, čím väčšia je plocha potraviny (nie objem). Pre úsporu elektriny je ideálne, ak používame ploché tvary s veľkou základňou. Ak sú mikrovlnné rúry kombinované s grilom alebo s teplovzdušným ohrevom, ich príkon môže byť až 3 kW, čo predstavuje približne 18 Sk [0,60 euro] za hodinu využitia.
Rýchlovarná kanvica má štandardne príkony úmerné objemu, napríklad kanvica s objemom 2 l môže mať príkon 2 kW. Vyšší príkon pri rovnakom objeme kanvice znamená rýchlejší ohrev rovnakého objemu vody. Treba si však dávať pozor aby v tom istom istiacom obvode neboli ďalšie výkonovo náročné elektrospotrebiče - vyvarujete sa tak preťaženiu a rozpojeniu ističa. Vplyvom vysokej teploty sa vyhrievacia špirála v kanvici zanáša vodným kameňom, ktorý zvyšuje čas potrebný na ohrev, a teda v konečnom dôsledku aj náklady, preto je vhodné ho pravidelne odstraňovať. Ročné náklady závisia od využitia, pri priemernom dennom ohreve 10 minút sú pri 2-kilowattovej kanvici približne 720 Sk [23,90 euro], určite však predstavujú úsporu oproti ohrevu na elektrickom sporáku.
Využitie elektrického grilu prostredníctvom sálavého a kontaktného tepla je jednou z najrýchlejších tepelných úprav pokrmov. Elektrické grily sú vybavené jedným alebo viacerými výhrevnými telesami, ktorých teplota regulovaná termostatom ovplyvňuje veľkosť spotreby a tým aj vaše financie. Výkony bežných modelov nebývajú vyššie ako 3 700 wattov, čo pri maximálnej hodnote predstavuje približne 24 Sk [0,80 euro] za hodinu prevádzky.
Kávovar alebo espreso slúžia k ľahkej príprave kávy alebo čaju s funkciou automatického dohrievania, moderné kávovary sú vybavené funkciami ako napríklad odložený štart, zvýraznená aróma či ukazovateľ hladiny vody, príkon je okolo 1 000 W [približne 6 Sk (0,20 euro)/hodinu].
K najväčším pomocníkom v domácnosti patrí kuchynský robot. Srdcom každého z nich je motor, najčastejšie uvádzané parametre sú príkon (približne 800 W), počet stupňov regulácie a objemová zaťažiteľnosť, pričom práve optimálne nastavený príkon napomáha efektívnosti využívania a šetrí vaše peniaze. Štandardnými doplnkami každej kuchyne sú elektrospotrebiče, ktoré sa podobne ako elektrický robot využívajú občasne, a tým aj ich vplyv na celkovú spotrebu je zanedbateľný - elektrický krájač, mixér, odšťavovač a pod. Svojím využitím však patria k neodmysliteľným pomocníkom v každej kuchyni.
Chladenie potravín
Elektrospotrebičmi, ktoré reálne ovplyvňujú chod každej kuchyne, sú chladničky a mrazničky. Hlavné výhody dnešných modelov v porovnaní s ani nie tak dávnou minulosťou sú nižšia spotreba elektriny, lepšia izolácia či nové kritériá na kvalitu. V súčasnosti sa vyrábajú chladničky s dvoma druhmi chladiacich systémov: kompresorové, ktoré sú hlučnejšie, ale spotrebujú menej energie a uskladníte v nich väčšie množstvo potravín a absorpčné, ktoré majú síce väčšiu spotrebu elektriny, no nehlučnú prevádzku a prakticky žiadne mechanické opotrebovanie. Výmenou 15 - ročnej chladničky za modernú, v triede A++ môžete ušetriť až 60 % spotrebovanej elektriny, čo predstavuje približne 3 000 Sk[99,58 euro] za rok. Správna veľkosť chladničky a mrazničky závisí od počtu osôb a nákupných zvyklostí. Chladnička by mala mať objem 80 - 100 l a samostatná mraznička približne 100 l na jednu dospelú osobu v domácnosti.
Chladničku a mrazničku neumiestňujte pri vykurovacích telesách, na priamom slnečnom svetle a vo vlhkom prostredí. Do chladničky a mrazničky neumiestňujte horúce potraviny - všetko má vplyv na zvýšenú spotrebu. Dostačujúca vnútorná teplota chladničky je 5 - 8 °C, pri mrazničke - 18 °C. O 1 °C vyššia (alebo nižšia) teplota v chladiacom priestore znamená úsporu (alebo stratu) asi 6 % elektrickej energie, pričom námraza väčšia ako 3 mm zvyšuje náklady na elektrinu až o 75 %. Zbytočným plytvaním energiou sú aj poloprázdne mrazničky (optimálne využitá je naplnená na 70 %).
Vinotéka je špeciálny druh chladničky, ktorý slúži pre uchovanie vlastností vín. Optimálna teplota je v tomto prípade 10 – 18 °C, čo oproti alternatíve vo forme chladničky (4 – 7 °C) môže okrem správneho vychladenia predstavovať až 50 % úsporu elektriny. Správnu teplotu zaisťujú vinotéky pomocou cirkulačného chladenia a presného elektronického riadenia s digitálnym LED displejom.
Ostatné elektrospotrebiče, osvetlenie
Samozrejme, že tak ako v celej domácnosti ani v kuchyni nemôžeme zabudnúť na osvetlenie. Intenzita osvetlenia pri sporáku, dreze a kuchynskej linke by mala byť aspoň 300 luxov, dôležitá je aj rovnomernosť – nemali by tu byť výrazné svetlejšie a tmavšie miesta, čomu najviac zodpovedajú žiarivkové trubice. Ak ide o zdroje svetla, najrozšírenejším sú bežné žiarovky. Na svetlo však premieňajú len asi 5 % elektrickej energie, zvyšok je odvedený do okolia ako tepelné žiarenie. Ich hlavnou výhodou je nízka cena, nevýhodou malá hospodárnosť a krátka životnosť (1 000 hodín), preto je vhodné používať ich v miestach s krátkou a nepravidelnou dobou svietenia ako sú špajza či sklad. Trubicové žiarivky sú vhodným osvetlením pre kuchynské drezy aj preto, že ich životnosť je až 16 - krát vyššia ako pri klasických žiarovkách a spotrebujú pritom až o 85 % menej elektriny. Hlavnou výhodou kompaktných žiariviek je až 80 % úspora elektrickej energie oproti bežnej žiarovke a dlhá životnosť, oproti klasickej žiarovke vydrží 6 – 15 krát dlhšie. Zdanlivou nevýhodou týchto zdrojov je pomerne vysoká cena, avšak vzhľadom na úsporu energie sa vám náklady na úspornú žiarivku rýchlo vrátia.
Vhodné rady pre využívanie elektrospotrebičov nájdete napr. aj na web stránke www.sse.sk.
Text: Marián Berger
Foto: SSE, Forte P, Philips