Pri zariaďovaní novej kuchyne má každý z nás množstvo otázok. Na niektoré z nich nám dokážu odpovedať príbuzní či priatelia, ktorí si podobnou situáciou už prešli. Často aj nás oslovujete so zaujímavými dotazmi, poprosili sme preto troch odborníkov, aby nám pomohli na ne odpovedať.
Aj vám sa už stalo, že ste si obzerali kuchyne v nejakom štúdiu alebo na webe či v časopise a videli krásnu červenú alebo tyrkysovú či zelenú a uchvátila vás na prvý pohľad? Možno bola vo vašej obľúbenej farbe a vy ste si už predstavovali ako v nej varíte. No ako dlho by toto očarenie z výraznej farby vydržalo?
„Kuchyne s farbami, ktoré sú napriek výraznosti použité s vkusom, môžu pôsobiť fajn, aj keď je to vždy na osobnej preferencii konkrétneho človeka. Ja by som farebnú kuchyňu doma nezvládol,“ priznal Ing. arch. Rudolf Lesňák z RULES architekti.
„Farby v kuchyni sú vždy príjemným spestrením, ale farebné kuchyne v zmysle minulých čias, ako sýte červené, sú už skôr minulosťou. Ak farebné, tak skôr jemné pastelové, a keď výrazné farby, tak ako zvýraznenie nejakého akcentu,“ spomenul Ing. arch. Daniel Krupa z DaKruArch
Podobný názor zastáva aj posledná z opýtaných, pani Mgr. art Zuzana Funková z FUNKDESIGN: „My preferujeme skôr jednoduché farebné kombinácie, farby a ich kombinácie skôr neutrálne. Tie dopĺňame farebnými doplnkami, ktoré sa dajú bez problémov vymeniť za iné. Nesmrteľnou kombináciou, ktorá môže byť pre niekoho nudná, je biela matná s drevom.“
Ing. arch Rudolf Lesňák: „V súčasnosti je na trhu množstvo systémov, ktoré umožnia ukryť všetko možné. Ale skrine z vás iného človeka neurobia. Tým chcem povedať, že ak je raz niekto neporiadny, ani najdômyselnejšie skrinky ho k poriadkumilovnosti neprinútia. Ja preferujem roletky, ktoré sa jednoducho vyrolujú hore a ani počas otvárania nezasahujú do priestoru.“
Mgr. art Zuzana Funková: „Mám rada výsuvné skrinky, s jednotným čielkom, za ktorým sa ukrývajú zásuvky. Čisté veľké plochy vzbudzujú dojem jednotnosti, čistoty a poriadku, všetko je schované v skrinkách.“
Ing. arch. Daniel Krupa: Existujú rôzne vnútorné vybavenia kuchýň, či už sú to rôzne deliče, odkladacie priestory na poháre, taniere a pod. Každý výrobca kuchynských liniek ponúka rôzne možnosti a treba si len vybrať, kto čo potrebuje. Je ťažké dať jeden univerzálny tip pre všetkých.“
Mgr. art Zuzana Funková: „Umelý kameň je môj best materiál, aj keď sa doškriabe, jeho povrch umožňuje prebrúsenie a je opäť ako nový. Má jednoduchú údržbu a ponúka veľa možností, napr. aj vytvorenie drezu v jednom celku s doskou, zafrézovať odkvapovú časť či vytvoriť časť pracovnej dosky odolnej voči vysokým teplotám. Je to tiež teplý materiál, na rozdiel napr. od kamennej dosky.“
Ing. arch. Daniel Krupa: Nemám vyslovene svojho favorita, každý materiál má svoje špecifiká. Vyslovene drevo sa veľmi nehodí na celú plochu pracovnej dosky, keďže je háklivé na údržbu. Skôr by som ho použil ako barový pult či odkladací priestor v rámci kuchyne. Väčšinou sa používa laminát, ktorý je možné kúpiť v rôznych farebných vyhotoveniach, drevodekore či v mramorovom vzhľade. Je to podľa môjho názoru najuniverzálnejšie a tiež cenovo najdostupnejšie riešenie. Umelý (technický) kameň je odolnejší ale tiež cenovo nákladnejší.
Ing. arch Rudolf Lesňák: : „Najradšej mám nerez a umelé kamene, ktoré sú nenasiakavé a prakticky nezničiteľné. Nerez časom dostane špecifickú patinu, zatiaľ čo umelý kameň vyzerá stále ako nový. Prírodné kamene či prírodné drevo vyžadujú väčšiu starostlivosť.“
Ing. arch. Daniel Krupa: Trvácny je určite nerezový či silgranitový drez, ale podľa mňa je najvýhodnejší keramický. Keramika použitá pri kuchynských drezoch je odolnejšia ako keramika pre umývadlách a na údržbu je asi najlepšia, lebo glazúra na povrchu je vlastne sklo v tenkej vrstve a vieme, že sklo sa udržuje veľmi dobre. Pripravte sa však na vyššiu investíciu, nakoľko keramické drezy sú zo spomínaných najdrahšie.
Ing. arch Rudolf Lesňák: Za najlepšie považujem typové drezy, nie však od rôznych kamenárov, ktoré sú zväčša nesprávne vyspádované. Ak dobre neodvádzajú vodu a tá vysychá v dreze, vytvára sa vodný kameň. Osobne mám ale najradšej nerezové drezy, ktoré sa dajú ľahko udržiavať a zároveň do nich môžete naliať vriacu vodu bez toho, aby ich to poznačilo.
Mgr. art Zuzana Funková: Uprednostňujem zapustené typové drezy – silgranitové alebo keramické. Pri silgranitových je ale potrebné vedieť štruktúru použitého drveného kameňa, aby sa klient vyvaroval fľakom, ktoré sa horšie čistia.
Ing. arch Rudolf Lesňák: Doma mám drevenú podlahu, na ktorej vidno patinu a nevadí mi to. Krásu vidím v prirodzených materiáloch a ich prirodzenom „dospievaní“. Ak niekto vidí krásu v nemennej rovnakosti a chce mať takú podlahu naveky, odporúčam napríklad keramickú alebo gresovú dlažbu.
Ing. arch. Daniel Krupa: Dá sa použiť každý typ podlahy. Drevo je náchylnejšie na údržbu, ale žiadna podlaha sa len tak nevyduje, musí to byť následok dlhodobého pôsobenia vody. Dlažbe sa niečo také nestane.
Mgr. art Zuzana Funková: každý materiál má svoje výhody a nevýhody, ja osobne mám kuchyňu spojenú s obývačkou, neviem si predstaviť, že by som mala podlahu rozdelenú. Mám drevenú podlahu a k tomu dve malé deti, čo je kombinácia vyvolávajúca strach. Nemám však žiadny problém s údržbou ani s tým, že by bola náchylnejšia na vydutie. Používame laminát, dlažbu, liatu podlahu, drevené podlahy, všetko čo ponúka trh a nestretla som sa s jediným negatívnym názorom. Ak majú klienti naozaj veľkú obavu, odporúčam vynil. Je odolný voči vode, pri padnutí ťažkého hrnca, nedôjde k odlúpeniu ako pri laminátoch.
Ing. arch Rudolf Lesňák: Na webe nájdete nekonečno rozhovorov, tipov a rád od všetkých možných ľudí z fachu, či už ide o predavačov, stolárov, architektov. Vyberte si toho, koho práce sa vám páčia najviac a uistite sa, že sa nepozeráte na vizualizácie, ale skutočné fotky. Pokiaľ chcete, aby vaše nové bývanie bolo pekné naozaj, nielen na obrázku.
Mgr. art Zuzana Funková: Trh ponúka veľa možností riešení, vybavenia a ak má človek čas, môže sedieť hodiny pri študovaní, čo je lepšie použiť, aké materiály kombinovať a pod. Na koniec vždy príde na to, že neexistuje jediné najvhodnejšie riešenie. Každý predajca bude tvrdiť, že jeho ponuka je najlepšia. Tak ako vybrať? Pýtajte sa okolia, čo by vymenili, s čím nemajú dobré skúsenosti a naopak, na čo nedajú dopustiť.
Ing. arch. Daniel Krupa: Tipov by bolo veľa, ale hlavne nech si dajú poradiť. Kuchyňu treba riešiť komplexne aj s prislúchajúcim priestorom obývacej izby a jedálenskej časti, ak to bude koncept otvoreného priestoru.