Talianske kulinárske dobrodružstvo

Zažite chuť Talianska v pohodlí domova s týmito autentickými talianskymi receptami. Užite si jemnú špargľu zabalenú v krehkom lístkovom ceste, vychutnajte krémové rizoto quattro formaggi a zavŕšte váš kulinársky zážitok s lahodným koláčom pripraveným podľa starého receptu talianskej babičky. Buon appetito!

Špargľa v lístkovom ceste

Čo budeme potrebovať:

 

 

  • Chladené lísktové cesto  1 ks
  • Čerstvá špargľa  12 ks
  • Gorgonzolla  80 g
  • Vajíčko  1 ks
 
  • Maslo  30 g
  • Drvený cesnak  Podľa chuti
  • Sušené bylinky  Podľa chuti
  • Soľ  Podľa chuti

 

Postup

Všetky potrebné ingrediencie na tento recept si pripravíme vopred. Predhrejeme rúru na 200°C. V malom hrnci si roztopíme maslo a pridáme doň sušený cesnak, soľ a bylinky. Takto pripravené maslo necháme prechladnúť.

Medzitým si ošúpeme špargľu a vložíme ju na 5-8 minút (záleží podľa hrúbky špargle) do pary. Pripravíme si misu so studenou vodou (môžeme pridať aj ľad) a špargľu z pary preložíme rovno do ľadovej vody aby si zachovala svoju farbu a zároveň sa nám pekne vychladila. Ochladnutú špargľu osušíme kuchynskými utierkami a pokračujeme v recepte.

Lístkové cesto si rozložíme na pracovnú plochu a potrieme ho prechladnutou maslovou zmesou. Následne pridáme gorgonzolu (môžme ju podrviť alebo rozotrieť na cesto). Na vrch natrháme kúsky Prosciutta (alebo inej šunky či salámy, ktorú máte radi) a jemne zatlačíme do cesta aby k nemu kúsky priľnuli.

Pripavíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Pomocou rezača na pizzu alebo ostrého noža nakrájame z cesta 12 pásikov. Na každú špargľu budeme postupne omotávať plátok lístkového cesta zo spodu smerom na hor. Omotané špargle ukladáme na plech (lístkové cesto nám trocha narastie preto medzi špargľami nechávame rozostup aspoň 1 centrimeter). Pečieme do zlatista, asi 20-25 minút.

Hotové špargle uložíme na vianočnú misu a ponúkneme návšteve ako odľahčený snack po tažkých vianočných jedlách počas sviatkov. K špargľovým snackom odporúčame párovať víno zo severu talianska Gewürztraminer.

 

PERFETTO10 - kupón na 10% zľavu na celkový nákup, platí pri objednávke nad 25e. 


 

Rizoto quattro formaggi

Čo budeme potrebovať:

 

 

  • Zeleninový vývar (bujón)  1,5 l
  • Maslo  50 g
  • Cibuľa  1 ks (nakrájaná na jemno)
  • Biele suché víno  1 dcl
 
  • Parmezán (nastrúhaný)  60 g
  • Syr Gorgonzola (nakrájaná na kocky)  60 g
  • Syr Provolone (nakrájaný na kocky)  60 g
  • Syr Asiago (nakrájaný na kocky)  60g

 

Postup

Zohrejeme pripravený zeleninový alebo mäsový vývar. Medzi tým si roztopíme na panvici 25g masla, pridáme cibuľu a za stáleho miešania pražíme približne 5 minút. Potom pridáme nepremytú ryžu a ďalej pražíme pokiaľ sa všetka ryža obalí v masle a cibuľke. 
 

Ak to tak máme prilejeme biele víno a povaríme, pokiaľ sa nám odparí alkohol približne 2 - 3 minútky. Tak pridáme celú naberačku vývaru a varíme pokiaľ ryža absorbuje vývar, pokračujeme pridávať vývar po častiach pokiaľ sa vstrebe do ryže. Tento proces bude trvať 18 - 20 minút. 5 minút predtým, ako je ryža uvarená pridáme všetky syry, miešame a počkame na ich rozpustenie. 

Keď je ryža màkká a syry rozpustené, odstránime panvicu zo zdroja tepla. Pridáme zostávajúce chladné maslo a servírujeme, odporúčame podávať s vychladeným bielym vínom z našej ponuky.  

 

PERFETTO10 - kupón na 10% zľavu na celkový nákup, platí pri objednávke nad 25e. 


 

Koláč od talianskej babičky

Čo budeme potrebovať

 

 

  • Práškový cukor (cesto)  140 g
  • Vaječný žĺtok (cesto)  4 ks
  • Mlieko (plnka)  1 l
  • Vaječný žĺtok (plnka)  6 ks
  • Cukor (plnka)  250 g
 
  • Kukuričný škrob (plnka)  100 g
  • Vanilkový extrakt (plnka)  1 čl
  • Píniové oriešky (dekorácia)  35 g
  • Práškový cukor (na dekoráciu)  Podľa potreby
  • Vajce (na potretie)  1 ks
  • Mlieko (na potretie)  1 čl

 

Postup

KREHKÉ CESTO

Múku a studené maslo nakrájané na kúsky vložíme do misy kuchynského robota a všetko spolu mixujeme, kým nedosiahneme konzistenciu podobnú piesku (tento proces a v skutočnosti nazýva „pieskovanie“). Potom pridáme práškový cukor, štipku soli a žĺtky. Všetko miešame kým získame kompaktnú zmes.

 

Hotové cesto vyklopíme na pracovnú dosku a vypracujeme z neho bochník. Potom ho rozdelíme na dve časti rovnajúce sa 2/3 a 1/3 celkového cesta: použijeme ich na získanie dvoch koliesok z krehkého cesta, z ktorých väčší bude tvoriť základ a okraje koláča a menší bude pokrývať plnku. Vytvarujeme dve gule a vyvaľkáme ich medzi dvoma listami papiera na pečenie, kým nezískame dva kruhy s hrúbkou 2 (maximálne 3) milimetre a necháme ich stuhnúť v chladničke 30 minút.

 

PLNKA

V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, vanilkovým extraktom a kukuričným škrobom; medzitým dáme mlieko a vanilkový extrakt zohriať do hrnca a keď príde k varu, nalejeme ho do misky k vaječnej zmesi a dobre premiešame. Všetko dáme späť na oheň a za stáleho miešania zahustíme smotanou. Keď získame hustý krém, nalejeme ho do nízkej a širokej zapekacej misy, prikryjeme priehľadnou fóliou a necháme úplne vychladnúť najskôr pri izbovej teplote a potom v chladničke.

 

Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 23 centimetrov vymastíme a pomúčime a vystelieme ju najväčším kotúčom krehkého cesta, pričom prebytočné množstvo z okrajov odstránime malým nožom. Základ cesta popichajte vidličkou, dávajte pozor, aby ste ho neprepichli úplne a následne vložte pripravenú plnku na štvrť hodiny do chladničky, aby stuhlo. Po uplynutí tejto doby vezmeme studenú plnku späť a energicky ho premiešame metličkou alebo elektrickým šľahačom, aby sme ho oživili. Potom túto plnku nalejeme do formy na cesto a rovnomerne rozdelíme po celej ploche. Druhý kruh krehkého cesta položíme na povrch koláča a necháme chvíľu postáť, aby zmäklo, potom odrežme prebytok a okraje dobre utesnime, zľahka ich pritlačíme vidličkou. Nakoniec povrch koláča potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku a posypeme píniovými orieškami.

 

Koláč pečieme 50 minút v predhriatej rúre na 175°C. Po upečení vyberieme z rúry a následne aj z vyberieme aj z formy. Položíme ho na servírovací tanier a posypeme práškovým cukrom. Koláč môžeme servírovať s pohárom talianskeho polosladkého prosecca Corvezzo Demi Sec.

 

PERFETTO10 - kupón na 10% zľavu na celkový nákup, platí pri objednávke nad 25e. 


 

Všetky ingrediencie použité v receptoch nájdete tu: Talianske potraviny | Perfetto.sk

 

Dobrú chuť!