Zariadenie ideálnej kuchyne je zložitá otázka, na ktorú nejestvuje jediná či jednoznačne správna odpoveď.
Tak, ako je každý človek jedinečný a autentický, aj jeho predstava o dokonalom kuchynskom prostredí sa môže od ostatných líšiť. Každý má svoje zvyky, svoje recepty; každý vie najlepšie, čo potrebuje. Čo majú ale všetci spoločné, je istotne túžba po tom, aby ich kuchyňa bola „rozumná“. Túžia po uvážlivom stvárnení jej dizajnu v zmysle praktického usporiadania, finančnej dostupnosti či dostatočnej trvácnosti. Prvotnou vlastnosťou dobrej kuchyne by teda mala byť účelnosť.
Našťastie väčšina výrobcov, ktorí ich na dnešnom trhu ponúkajú, majú kuchynskú účelnosť zvládnutú na bezchybnej úrovni. Zaistili celú škálu šikovných nápadov – detailov, aké uľahčujú prácu v kuchyni bez toho, aby prinášali nejaké zbytočné mrzutosti. Dnešné materiály sú takisto vyvinuté na mimoriadne pokročilej úrovni, takže vo svojej húževnatosti dokážu odolať hocakým expresívnym gastronomickým výkonom.
Samozrejmosťou je jasné a správne priestorové usporiadanie: vďaka množstvu rafinovaných vylepšení je možné vytvoriť ergonomicky priaznivú zostavu i na tých najviac kompromisných miestach. Takže napokon ostáva už len estetická stránka: ale aj tu majú adepti na majiteľov nových kuchýň na výber nepreberné množstvo možností: od romantického štýlu vidieka až po naleštené veľkomestské vízie. Je celý rad rozumných zásad i odporúčaní, aké by mali byť v návrhu účelnej kuchyne zohľadnené – nad nimi však kraľuje jedna najdôležitejšia: pri výbere toho správneho riešenia sa treba oddať skôr intuícii srdca, než skostnateným obmedzeniam racionálnych pravidiel.