Pod pokrievkou účelnosti

Zariadenie ideálnej kuchyne je zložitá otázka, na ktorú nejestvuje jediná či jednoznačne správna odpoveď.

Tak, ako je každý človek jedinečný a autentický, aj jeho predstava o dokonalom kuchynskom prostredí sa môže od ostatných líšiť. Každý má svoje zvyky, svoje recepty; každý vie najlepšie, čo potrebuje. Čo majú ale všetci spoločné, je istotne túžba po tom, aby ich kuchyňa bola „rozumná“. Túžia po uvážlivom stvárnení jej dizajnu v zmysle praktického usporiadania, finančnej dostupnosti či dostatočnej trvácnosti. Prvotnou vlastnosťou dobrej kuchyne by teda mala byť účelnosť.

Našťastie väčšina výrobcov, ktorí ich na dnešnom trhu ponúkajú, majú kuchynskú účelnosť zvládnutú na bezchybnej úrovni. Zaistili celú škálu šikovných nápadov – detailov, aké uľahčujú prácu v kuchyni bez toho, aby prinášali nejaké zbytočné mrzutosti. Dnešné materiály sú takisto vyvinuté na mimoriadne pokročilej úrovni, takže vo svojej húževnatosti dokážu odolať hocakým expresívnym gastronomickým výkonom.

Samozrejmosťou je jasné a správne priestorové usporiadanie: vďaka množstvu rafinovaných vylepšení je možné vytvoriť ergonomicky priaznivú zostavu i na tých najviac kompromisných miestach. Takže napokon ostáva už len estetická stránka: ale aj tu majú adepti na majiteľov nových kuchýň na výber nepreberné množstvo možností: od romantického štýlu vidieka až po naleštené veľkomestské vízie. Je celý rad rozumných zásad i odporúčaní, aké by mali byť v návrhu účelnej kuchyne zohľadnené – nad nimi však kraľuje jedna najdôležitejšia: pri výbere toho správneho riešenia sa treba oddať skôr intuícii srdca, než skostnateným obmedzeniam racionálnych pravidiel.

 

Rodolfo Dordoni pre DADA:
KUCHYNSKÉ LABORATÓRIUM

Kuchyňa SET. Rodolfo Dordoni, vychytený návrhár z Talianska, namiešal svoj neformálny kuchynský koncept: set zo samých zaujímavých ingrediencií. Projekt vyvinul na základe štúdií tradičného, stáročiami overeného usporiadania stredomorských kuchýň, zároveň ho ale interpretoval pre potreby súdobých domácností. Jeho úsilím bolo vytvoriť akúsi zážitkovú kuchyňu: všetko podriadil výnimočným situáciám, ktoré si v kuchyni môžeme vychutnávať: od rannej prípravy kávy cez kulinársku sebarealizáciu až po príjemný večer strávený v kruhu blízkych priateľov.
www.dadaweb.it

HÄCKER: SVÄTENIE DOSTUPNEJ ÚČELNOSTI

Kuchyňa SYSTEMAT. Nemecký výrobca dostupných kuchýň Häcker má vo svojej ponuke zopár šikovných zlepšovacích návrhov. Prehľadné priečinky, svetelné police alebo rafinovane ukrytí pomocníci zabezpečia „hladkú pracovnú prevádzku“. Aj tu však platí „menej je viac“, takže to s výstrednými sofistikovanými nápadmi netreba preháňať. Inak by sa kuchynské prostredie mohlo stratiť v záplave high-tech technológií, ktoré by znemožnili jej skutočnú praktickú podstatu.
www.haecker-kuechen.de

Piet Boon pre WARENDORF:
NA VIDIECKU NÔTU

Kuchyňa ORIGINAL. Holandský dizajnér Piet Boon sa vo svojom najnovšom príspevku pre kuchynské impérium Warendorf oddal zemitému luxusu.
Svoje návrhy založil na nenápadných detailoch stvárnených v tlmenej farebnosti prírodných odtieňov a na dotyk v príjemných textúrach. Kuchyňu Original pritom skomponoval vo veľmi striedmom duchu: zaistil všetko potrebné, no vyhol sa pritom zbytočnej, afektovanej veľkorysosti, tak typickej pre mnohé dnešné kuchyne.
www.warendorf.eu

Text: Michal Lalinský
Foto: Archív firiem