Počet porcií: 4 – 6
Čas prípravy: 2 hodiny
Potrebujeme: veľký plech, sitko, mixér
Úroveň: stredný
Suroviny: |
Postup: |
|
1 celá kačica soľ Kania mleté čierne korenie Kania 0,5 l červeného suchého vína 6 bobkových listov Kania 1,5 kg zemiakov 125 g masla Pilos olivový olej Primadona 2 lyžice hladkej múky Belbake 3 lyžice ríbezľového džemu Maribel šťava z ½ citróna 100 g mandlí Alesto 2 zväzky lahôdkovej cibuľky |
Kačica: Kačku deň vopred osolíme a necháme odležať v chladničke. Na druhý deň ju preložíme na plech, okoreníme, podlejeme vínom, pridáme bobkové listy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom. Tip: Podľa potreby môžeme pridať aj vodu. Zemiakové pyré: Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode. Na panvici roztopíme 55 g masla s olejom. Zemiaky precedíme a trochu vody z nich odložíme. Rozmixujeme ich, prilejeme maslo s olejom a podľa potreby odloženú vodu. Vymiešame kašu a osolíme. Zápražka: V panvici s olejom roztopíme 55 g masla, prisypeme múku a restujeme, kým zápražka získa zlatistú farbu. Omáčku z kačice precedíme a privedieme do varu. Lyžicou pozbierame tuk, aby nebola príliš mastná. Pridáme džem, rozmiešame metličkou a zahustíme zápražkou. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na miernom ohni varíme približne 5 minút. |
Na suchej panvici opečieme mandle, ktoré potom nasekáme a preložíme do misky. Na panvicu dáme olej s lyžicou masla, na ktorom sprudka orestujeme biele časti cibuľky.
Servírovanie:
Na tanier naservírujeme kašu s kačkou. Pridáme orestované cibuľky, prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou cibuľky a mandľami.
Tento a ďalšie skvelé recepty nájdete ja s videopostupom na kuchynalidla.sk