Počet porcií: 12 – 16
Čas prípravy: 1 hodina 10 minút
Čas tuhnutia: ideálne do druhého dňa
Potrebujeme: panvicu na palacinky, okrúhlu tortovú formu s vyberateľným dnom s priemerom 22 cm
Úroveň: stredný
SUROVINY |
POSTUP |
|
Palacinky: 5 vajec štipka soli Kania 20 g kryštálového cukru Belbake 180 g hladkej múky Belbake 50 g kakaa Belbake 500 ml plnotučného mlieka Pilos 80 g prepusteného masla (ghee) Pilos
Plnka: 500 g roztierateľného tvarohu Pilos 200 g mascarpone Lovilio 100 g práškového cukru Belbake 500 g kyslej smotany Pilos (30 %) 12 čerstvých fíg 200 g bieleho hrozna 200 g tmavého hrozna 1 hrsť čerstvej mäty |
Palacinky:
V mise zmiešame vajcia, štipku soli a cukor. Tip: Cukor do cesta pridáme v malom množstve, aby sa nám palacinky pri smažení nepripaľovali. Postupne pridávame cez sitko preosiatu múku a 20 g kakaa a postupne prilievame mlieko. Premiešame a necháme aspoň 1 hodinu odstáť v chladničke. Palacinky smažíme na prepustenom masle. Tip: Maslo klarifikujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny a palacinky sa pri dlhšom smažení nepripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo. Pozrite si postup ako pripraviť prepustené maslo. Plnka: V druhej mise zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor a kyslú smotanu. Z umytých a osušených 6 fíg odstránime stopky a pozdĺžne ich prekrojíme na polovice. Dno tortovej formy potrieme vrstvou krému. Palacinku zabalíme a uložíme do formy spojom nadol. Takto pripravíme aj zvyšné palacinky a do medzier, ktoré nám vo forme vznikli, dôkladne povtláčame ovocie a krém. Tip: Snažíme sa vyplniť každý voľný priestor, aby sa torta po stuhnutí nerozpadala. Zvyšným krémom natrieme povrch torty a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do nasledujúceho dňa. |
SERVÍROVANIE:
Palacinkovú tortu servírujeme posypanú zvyšným kakaom a dozdobenú mesiačikmi fíg, hroznom a lístkami mäty.