Kuchyňa funkčná a spoločenská

 

 

 

V rámci ostro stráženého súkromia rodinného krbu je kuchyňa najviac spoločenským priestorom. Tento fakt vychádza predovšetkým z nového životného štýlu. Ľudia pracujú mimo domova, doma sa potom stretávajú hlavne pri jedle. Kuchyňa, ktorá má spĺňať nároky kladené na hospodárenie s časom a zdravý životný štýl, musí byť moderná. Na to, čo znamená moderná kuchyňa z hľadiska designu, existuje široká paleta názorov. Dobrý design ale vždy stojí predovšetkým na pevných základoch funkčnosti. Tú je možno dosiahnuť ergonomickými postupmi a využitím nových materiálov, ktoré sú pevnejšie, odolnejšie a predlžujú životnosť kuchyne.

 

Ergonomické zásady pre lepšiu funkčnosť

Základné ergonomické pravidlá pre kuchyňu sa dajú zhrnúť do niekoľkých bodov. Ide o správne výšky, šírky, hĺbky, teda rozmery nábytku a vzájomné vzdialenosti jednotlivých komponentov a ich správne poradie. Pohyb v priestore kuchyne by mal byť plynulý, bez prekážok a mal by mať logické nadväznosti. Ak je chladnička bod jeden, potom musí pokračovať dostatočne veľká odkladacia plocha, následne drez, prípravná plocha, varné centrum a nakoniec odkladacia a servírovacia plocha. Umývacie i varné centrum by po oboch stranách malo mať dostatok priestoru pre potraviny určené k spracovaniu a aj pre už pripravené jedlá.

Napriek tomu, že neoddeliteľnou súčasťou kuchyne je dnes umývačka riadu, priestor drezu by mal byť taktiež čo najväčší. Slúži k umývaniu zeleniny i mäsa, takže dostatočná odkvapkávacia plocha je nevyhnutná. V ponuke výrobcov nájdete skutočne sofistikované komplexy pre umývacie centrá plné doplnkov uľahčujúcich prácu. Doštičky na krájanie, mištičky a košíky sú integrované v kompaktne pôsobiacom celku s premysleným designom.

 

Pri plánovaní veľkosti plochy je dôležité myslieť tiež na skutočnosť, že sa vo veľkej miere využívajú najrôznejšie mixéry, kávovary, domáce pekárne a ďalšie prístroje. Mnohé z nich je možné integrovať do nábytku, niektoré ale majú osobitný design a ukážu viac na pracovnej ploche.

 

K bezpečnosti a pocitu pohodlia v kuchyni môže prispieť zdanlivo nezaujímavý konštrukčný prvok, a tým je kovanie. Pokiaľ si zvolíte výklopné systémy na dvierkach horných skriniek, vyhnete sa hrčiam na hlave. Ak použijete na zásuvky výsuvné systémy so spomaleným dojazdom a tlmeným nárazom, nemusíte viac počúvať prevaľujúci sa riad a rany zásuviek o korpusy skriniek.

 

K ekonomickej prevádzke v kuchyni prispieva tiež logické usporiadanie vstavaných spotrebičov. Umývačka riadu sa umiestňuje k drezu, aby opláchnutý riad do nej putoval čo najkratšou cestou. Mikrovlnná rúra, ktorá sa využíva hlavne k rozmrazovaniu potravín, môže byť inštalovaná práve v blízkosti mrazničky. Rúra na pečenie môže dobre fungovať pri varnom centre, a to v klasickej výške pod pracovnou plochou. Vo výške pracovnej plochy zase umožňuje ľahšiu manipuláciu a znamená väčšiu bezpečnosť pre malé deti.

Okrem všetkých týchto pravidiel nesmieme zabúdať na správnu výšku pracovnej plochy. Vďaka nastaviteľným nožičkám viditeľným, či skrytým za plným soklom možno upraviť ich optimálnu výšku, ktorá bude rešpektovať potreby užívateľov. Moderný design uznáva skôr rovné línie so silným horizontálnym akcentom. V každom prípade znížená výška varného centra a zvýšená výška umývacieho centra, vhodne zakomponovaná v konkrétnom priestore môže priniesť veľmi praktické výhody. Kompaktnosť pracovnej plochy, ktorá zlučuje rôzne výšky, zostane zachovaná v prípade použitia tvarovateľných umelých kameňov. Tá je dôležitá z hľadiska funkčnosti, údržby i pekného vzhľadu.

 

Úložné priestory – základ modernej kuchyne

Ukladanie všetkých potrebných vecí môže byť tvrdým orieškom. Veľká ponuka výsuvných a úložných systémov mnoho rieši, na začiatku však musí byť presná vízia možností a požiadaviek. Všeobecne platí, že najpraktickejším úložným priestorom je zásuvka. V kuchyni táto pravda platí dvojnásobne. Prehľadnosť a ľahká dostupnosť sú tak významné výhody, že stojí za to uvažovať s ukladaním väčšiny objemu potravín a riadu práve do zásuviek. Horné skrinky by mali byť plytkejšie s nastaviteľnými policami pre čo najlepšiu prehľadnosť. V prípade, že priestory pre kuchyňu dovoľujú inštalovať veľké potravinové skrine, je praktické, keď ich vyššie polohy sú vybavené výsuvnými systémami s plytkými kontajnermi, aby bol prístup k potravinám čo najjednoduchší. K dokonalému prehľadu v zásuvkách veľmi dobre slúžia systémy k vnútornej organizácii. Ide o rôzne priehradky a misky z nerezu ako aj drevené systémy poskytujúce kuchynskému náradiu možnosť triedenia alebo absolútnej fixácie.

 

Okrem dobrého jedla sú bežným produktom kuchyne odpadky. Inteligentným riešením pre ich likvidáciu je tzv. sortér. Ide o systém na uloženie triedeného kuchynského odpadu so samozavieracím tesniacim vrchnákom, ktorý poskytuje maximálne využitie miesta pre skladovanie. Inštaluje sa do drezovej skrinky.

Zaujímavú možnosť, ako riešiť ukladanie šupiek a zvyškov jedál ponúkajú niektorí výrobcovia drezov. Súčasťou odkvapkávacej plochy je kôš s vrchnákom, ktorý sa jednoducho zdvihne a šupky končia rovno v koši.

 

Trendy a spoločenská funkcia kuchyne 21. storočia

Základnou požiadavkou modernej kuchyne má byť okrem dobrej dispozície tiež zaujímavý desing. Podstatná je osobitosť, nápad, nevšednosť. Viac než kedykoľvek predtým kuchyňa odráža osobnosť majiteľa a vzťahu celej rodiny k designu a štýlovosti. Širokou verejnosťou sú citlivo vnímané nové impulzy, ktoré sú vnášané do tejto špecifickej oblasti designu. Dnešná doba sa inšpiruje všetkými štýlmi minulého storočia a využíva pritom nové prvky - luxus vysokého lesku, decentnosť matných povrchov, žiarivú farebnosť aj harmóniu zladených tónov. Krása prírodného kameňa v novom spracovaní, využití skla a kovu v nábytkových prvkoch, znovu objavovanie krásy dreva z miestnych zdrojov i exotických diaľok - výber materiálov umožňuje prakticky nekonečné možnosti.

 

Kuchyňa je miestom stretávania sa členov rodiny po celý deň. Spojenie kuchyne a obývacieho priestoru má síce v dnešnej dobe zelenú, praktické skúsenosti s týmto usporiadaním však prináša zistenie, že čulý ruch v kuchyni často narušuje kľud, ktorý je potrebný pri relaxácii. Počúvanie hudby, sledovanie televízie a čítanie rušia varné kanvice, digestory, umývačky riadu a ďalšie spotrebiče. Výrobcovia sa síce snažia znižovať ich hlučnosť, ale k absolútnej nule sa bohužiaľ zatiaľ nedostali. A tak sa presadzujú veľké kuchyne s jedálňou, ktoré sú separované od obývacích izieb, ktorým je určovaná stále väčšia intimita. Kuchyňa sa tak stáva najviac spoločenským miestom, kde sa živo diskutuje nad varením, pri jedle i pri upratovaní. Ideálnym usporiadaním tam, kde je viac záujemcov o kuchársku sebarealizáciu je ostrovčeková dispozícia, ktorá všetkým umožňuje ľahký prístup k zdroju. Veľkoryso poňatý priestor modernej kuchyne tak poskytuje radosť zo spoločne strávených okamihov. Nové technológie zároveň robia z kuchyne miesto pre ľahšiu úpravu jedla a jednoduchšiu údržbu. Vďaka tomu sa radi do týchto činností zapájajú všetci členovia rodiny vrátane detí, ktoré tak získavajú do života ešte viac samostatnosti. Filozofia modernej kuchyne tiež umožňuje stretávanie sa s priateľmi pri jednom stole aj v priebehu prípravy jedál. Varenie sa tak stáva príjemnou súčasťou spoločenskej konverzácie v duchu moderného životného štýlu.

 

Autor: Babeta Krátká, bytová designérka

bdesign.euweb.cz

Foto: Poggenpohl, Bulthaup