Aj v kuchyniach, podobne ako trebárs v kúpeľniach, spĺňajú obklady dvojakú úlohu. Predovšetkým chránia múry pred vlhkosťou a znečistením, no zároveň sú významným nositeľom estetického výrazu kuchyne. Pomocou obkladov môžeme podčiarknuť, oživiť, ale aj úplne zruinovať jej dizajn. Najčastejšou voľbou obkladov na kuchynskú zástenu (teda priestor za pracovnou doskou ohraničený spodnými a hornými skrinkami) je keramika – vypálená a glazovaná s neporéznym povrchom vynikajúco poslúži ochrannej aj výtvarnej úlohe. Niekedy sa na zástene použije aj mozaika, množstvo priebežných špár však odradí tých, ktorí úzkostlivo dbajú na dokonalú čistotu. Z opačného konca sa ponúka veľkoformátová keramická doska – v podstate jediná rozmerná dlaždica (kvôli pevnosti podlepená sklolaminátom), ktorá sa lepí na stenu ako klasický obklad. Variáciou veľkoformátového obkladu je sklenená platňa s možnosťou ľubovoľnej voľby farebného odtieňu. Nie je nezvyklé, že na zástenu sa použije rovnaký materiál ako na pracovnú dosku, v takom prípade si však dajte pozor na jej farbu, textúru, kresbu a celkový výraz. Ak je zo „sýtejšieho“ materiálu, potom súhlasná kombinácia na vodorovnej ploche pracovnej dosky a zvislej zástene môže celú kuchyňu „zadusiť“.
V hesle „Z ako ZÁSUVKY“ vychvaľujeme zásuvkové ukladanie ako efektívnejšie či prehľadnejšie než to policové. No napriek tomu sú police v kuchyni veľmi dôležité. Jednak sa zásuvky nedajú použiť všade, napríklad v nástenných skrinkách umiestnených nad pracovnou plochou kuchyne by boli čírym nezmyslom. A jedna pre niektoré kuchynské propriety skrátka vyhovuje policové ukladanie lepšie, napríklad pre poháre a šálky či malé kuchynské spotrebiče (mixéry a roboty), ktoré zas nie sú tak malé, aby sa pohodlne zmestili do zásuviek. A napokon môžeme hovoriť o spoľahlivých regáloch, ktorými bývajú zariadené komory a špajze. V nich sa police môžu hrdo týčiť do výšky miestnosti aby čo najľahšie sprístupnili všetko potrebné.
V profesionálnych kuchyniach rozdeľujú riad na biely a čierny. Ten čierny – to sú rôzne hrnce a panvice používané na prípravu jedál. Naopak ich servírovaniu slúži biely riad, teda súprava tanierov, misiek, šálok, pohárov a podobne. V našich končinách sa najlepšie udomácnil keramický alebo porcelánový riad, ktorý vyniká mnohými úžitkovými prednosťami. Výber komponontov porcelánovej súpravy je hotová veda – na každý typ jedla či nápoja existuje zodpovedajúci model, no pokiaľ nie ste gastronomickí teroristi, dobre vám poslúži aj klasická šesťdielna súprava. Tú dizajnéri zostavili a navrhli tak, aby poslúžila všestrannosťou a univerzálnosťou.
Mnohoúčelový, kompaktný a moderný porcelánový servis zo základných kolekcií Five Senses a Pronto pokryl túto sezónu nový ornament. S edíciou Heydey sa tak na stôl dostáva očarujúca záhradná scenéria jemnej rastlinnej kresby v sviežich odtieňoch zelenej, ružovej a fialovej.
Kľúčovú úlohu v kuchyni zohráva spotrebičová výbava. Kuchynské spotrebiče v mnohom uľahčujú, alebo umožňujú pohodlné varenie v domácom prostredí. Vďaka nim sa z kuchyne stáva naozaj prívetivá a obľúbená „herňa“, teda pokiaľ zo svojho varenia dokážete spraviť radostnú tvorivú hru. K základným „veľkým“ spotrebičom sa dnes radí chladnička s mrazničkou, varná doska a rúra na pečenie. K nim sa pridáva odsávač pár, umývačka riadu či mikrovlnka, nezriedka si ľudia doprajú pohodlie vstavaného kávovaru alebo experimentujú so zdravým varením prostredníctvom parných rúr. Fajnšmekri uvítajú aj chladničku na víno, výrobník ľadu, vákuovaciu zásuvku (aby mohli variť technikou sous-vide), ohrevnú zásuvku (aby jedlo servírovali na teplé taniere) či rôzne moduly varného centra s grilom, teppan yaki a podobne. Ešte dlhší rad tvorí garnitúra takzvaných „malých“ elektrospotrebičov, všakovakých kuchynských robotov, mixérov a varičov. Pri ich výbere dlhodobo radíme – radšej s mierou a konzervatívnym skepticizmom. Každý z nás má nejakú skúsenosť s nezmyselným spotrebičom (fritézou, jogurtovačom či kotlíkom na raclette), ktorý si v ošiali zadovážil, použil párkrát a odložil na najvyššiu policu „do zálohy“.
Ak sa zamýšľate nad tým, ako správne usporiadať pôdorys kuchyne, možno vám príde vhod zlaté pravidlo pohybu v kuchyni – takzvaný kuchynský trojuholník. Nie je to nič zložité. Trojuholník je tvorený troma vrcholmi: chladničkou, drezom a varným centrom. Cieľom je, aby tieto kľúčové body nadväzovali na seba plynulo a neboli od seba príliš vzdialené. V kuchyni by sa človek nemal veľa nabehať; ideálne, ak má všetko poruke, ak na všetko dosiahne polkrokom či pootočením. V dráhe trojuholníka by sa chladnička (ako stredisko ukladania potravín) mala prirodzene striedať s drezom (s nadväzujúcim odpadkovým košom). Tu sa potraviny čistia, pripravujú a posúvajú ďalej na tepelné spracovanie.. Drez by teda malo striedať varné centrum, kde potraviny pokračujú do hrnca alebo na panvicu a odtiaľ rovno do jedálenskej časti kuchyne. Ďalej od základného pohybu pri varení či mimo trojuholník by mali byť umiestnené tie celky, ktoré sa často nepoužívajú – napríklad zabudované rúry na pečenie, príborníky so sezónnym riadom alebo police s nápojmi.
Ergonomicky správne zostavená kuchyňa uľahčí každodennú prevádzku. Jej úžitková podstata by sa však celkom prirodzene mala spájať aj s eleganciou či sebavedomým vzhľadom, ako ukazujú príklady luxusných kuchýň SIEMATIC – horúca novinka SLX Pure alebo staršia, no rovnako kultivovaná edícia Pure v odtieni Sterling Grey.
Každý, kto sa niekedy pohyboval v kuchyni s cieľom tvorivej sebarealizácie vie, aký dôležitý je poriadok. Nie je nič márnejšie, ako keď vám ide varenie od ruky, no všetko stroskotá na tom, že neviete nájsť nejakú zásadnú ingredienciu alebo dôležitý nástroj. Našťastie dizajnéri sa mnohokrát zamysleli nad tým, ako kuchyňu zostaviť účelne, prehľadne a poriadkumilovne. Povymýšľali celú plejádu dômyselných riešení – rôznych priečinkov, prehľadných zakladačov, systémových registrov či členitých zásuviek, v ktorých môžu byť uložené potraviny alebo kuchynská výbava v dokonalom poriadku. Aby však ich nápady nevyšli navnivoč, je potrebné úsilie aj „na druhej strane“. Raz darmo – ak je človek obeťou chaotického života a nedokáže udržať veci na poriadku, nepomôžu mu ani všetky systémy úložného manažmentu dohromady!
Ak drez s vodovodnou batériou tvoria „vodné srdce“ kuchyne, potom tým „ohnivým“ je určite varné centrum – v súčasnosti najčastejšie tvorené varnou doskou. Moderné technologické riešenia z varných dosiek robia doslova futuristický ovládací panel, ktorý vás ľahko prevedie celým varným procesom. Overenou a celkom účinnou je technológie indukcie, ktorá nezohrieva plochu sklenenej dosky ale samotné dno hrnca. Vďaka tomu je varenie svižnejšie aj energeticky úspornejšie. Rôzne vylepšenia na varných uľahčujú ovládanie intuitívnym rozhraním, umožňujú úplnú voľnosť pozície či veľkosti hrnca umiestneného na varnej doske a pomocou senzorov či časových programov majú varenie pod kontrolou. K poslednej obľúbenej inovácii patrí integrovanie odsávača pár priamo do plochy dosky, čo ocenia najmä tí, ktorí svoje varné centrum umiestnili v ostrovnej pozícii. Digestor zabudovaný do varnej dosky má výkonný motor ukrytý v spodnej skrinke, odsáva výpary či nežiadúce pachy priamo v mieste vzniku a podľa možností ich buď odvádza von cez ventilačné potrubie alebo filtruje a vracia mriežkami v soklovej lište späť do kuchyne.
Z hľadiska efektivity ukladania v kuchyni sa nič nevyrovná zásuvkám. Vďaka vysokej nosnosti súčasných zásuvkových systémov, teleskopickým kovaniam a dobre premazaným mechanizmom sa zásuvky vysúvajú hladko a svoj uložený obsah vyjavia tým najprehľadnejším spôsobom. Nečudo, že väčšina moderných kuchynských liniek pozostáva predovšetkým zo zásuviek (rôznych hĺbok) a štandardným policiam prenecháva menší priestor. Niektorí uprednostnia klasické zásuvky s rukoväťami, iní sa spoľahnú na takzvané „bezúchytkové“ riešenia a zásuvky otvárajú pomocou stisku (prípadne s drobnou pomocou elektrických servomotorov), každopádne vždy ocenia mechanizmy „dobrzdenia“ a „doťahu“, ktoré zaistia nehlučné zatváranie. Skvelým pomocníkom pri organizácii v kuchyni sú rôzne systémové priečinky, ktoré sú prispôsobené pre konkrétne typu zásuviek.
Medzi najspoľahlivejších producentov kovaní na súčasnom trhu patrí rakúsky Blum. Jeho Legrabox je prenikavo elegantný zásuvkový systém, ktorý má výkonné výsuvné a dobrzďovacie mechanizmy „upratané“ za úhľadnou fasádou plechových bočníc.
Text: Michal Lalinský
Foto: archív firiem