Trendová kuchyňa sa čoraz viac podobá na obývačku. Vstavané skrine, v nich dômyselne ukryté odkladacie priestory a zaujímavé kombinácie nových materiálov, vytvárajú svieži kompaktný celok, ktorý plynule pokračuje do obývacieho priestoru.
Dizajnéri kuchýň pokračujú aj v roku 2021 v nahrádzaní lesku matom, prednosť dávajú tmavým farbám v kombinácii s pastelom, s metalickými odleskami a 3D grafickými prvkami na tapetách alebo zástenách. Všetko je celistvé a elegantné. Dôraz sa kladie aj na vysokú odolnosť a ľahkú údržbu povrchov.
„Matné jednofarebné povrchy nazývané supermat, zamatový mat či hodvábny mat sa používajú predovšetkým na čelné pohľadové časti kuchýň a môžu mať špeciálnu povrchovú úpravu, takzvaný antifinger print, ktorý zabezpečuje zvýšenú odolnosť povrchu voči odtlačkom prstov,“ hovorí Jozef Kňúr, manažér oddelenia kvality kuchynských štúdií Oresi. Tieto povrchy treba pravidelne pretierať najmä odmasťovačmi, optimálne bez obsahu kyselín (octová, citrónová) a nie je vhodné čistiť ich prípravkami s mastnými prísadami ako sú olej a vosk.
Veľkým hitom v kuchyniach sú vstavané skrine, ktoré poskytujú dostatok priestoru na uskladnenie kuchynského riadu, hrncov aj potravín, jednoducho všetkého, čo má byť skryté. Výsledný vzhľad je čistý a jednoliaty, čím plynule a bez rušivých dojmov prechádza do obývacej časti. Hoci však kuchyňa s obývačkou vytvárajú kompaktný celok, kuchyňa stále ostáva kuchyňou – srdcom domova so vstavanými spotrebičmi a trendovými kombináciami materiálov.
Zaujímavými novinkami v kuchyni sú povrchy, ktoré vyzerajú ako drevo, kameň alebo betón, no v skutočnosti ide o ich dokonalú imitáciu. Vzájomným kombinovaním týchto trendových povrchov vzniká z kuchyne priestor, v ktorom cítiť dotyk prírody. Takáto kuchyňa môže byť minimalistická, ale aj hygge či industriálna.
Najmodernejšie technológie dnes však umožňujú aj nános materiálov, ako je napríklad kameň. Výsledný efekt je naozaj luxusný a nové povrchy majú unikátne vlastnosti. „Kresba kameňa na dvierkach vyzerá nádherne luxusne. Skutočný kameň je nanesený jemným nanonánosom – akoby škrupinkou na kvalitný podklad – a je odolnejší voči nárazu než striekaný alebo lakovaný kuchynský nábytok. Tento povrch oceníte, ak máte napríklad deti pohybujúce sa po kuchyni na autíčku,“ vysvetľuje Jozef Kňúr z Oresi Kuchyne.
Veľmi moderným materiálom je keramika. Pri silnejšom náraze, napríklad do skrinky, však môže prasknúť a na rozdiel od povrchovej úpravy kameňa sa nedá renovovať. Preto sa viac hodí na pracovnú dosku. Výborne zvláda vysoké teploty a je odolná voči vode.
Sklo má už svoje stále miesto v kuchyni, nové trendy ho však posúvajú aj na iné miesta – na dvere a čielka nábytku aj na povrch pracovnej dosky a barového stolíka. „Pri skle je dôležité rozlišovať jeho kvalitatívne vlastnosti. V prvom rade by malo ísť o bezpečnostné kalené sklo a vždy by malo mať zrezané hrany. Povrchový dekór sa nanáša lakovaním v prípade jednofarebných skiel alebo natláča vo vysokom rozlíšení na polakovanú fóliu pri grafomotívoch. Nádherne vyzerá sklenená zástena, odporúčame však, ak chcete sklenú zástenu použiť aj v blízkosti varnej dosky, vybrať si sklo upravené inou technológiou, a to zapečením,“ radí odborník.
Aj ďalšie nové materiály vyzerajú v kuchyni efektne, pri ich výbere je však dobré poznať ich vlastnosti, pretože žiadny nie je odolný na sto percent. V prípade dreva sa odporúča nábytok alebo pracovná doska iba z vysokokvalitného a správne vysušeného dreva a vhodná starostlivosť. Treba si dávať pozor na vodu a povrch ošetrovať prípravkami na báze olejov.
Kameň na pracovnej doske či barovom pulte dobre zvláda vysoké teploty aj vodu a výhodou leštenej úpravy povrchu je, že sa dá pri poškodení (napríklad škrabance od noža) renovovať.
Metalické povrchy by sa nemali čistiť a ošetrovať prípravkami s obsahom kyseliny citrónovej alebo octovej.
„Kuchynské trendy sú pestré, všetky však majú jeden spoločný prvok, a tým je návrat k prírode. Nielen dizajnom, žiadané sú materiály z obnoviteľných zdrojov aj certifikáty o bezpečnosti a zdravotnej neškodnosti kuchyne. Určite si vyberie každý podľa svojho vkusu aj finančných možností,“ uzatvára Jozef Kňúr z Oresi Kuchyne.
Text: Tomáš Gelinger
Foto: Oresi