Budúcnosť varenia v tých najodvážnejších víziách sa už dnes stáva skutočnosťou!
Armáda spotrebičov, ktoré sa v domácnosti využívajú na najrozmanitejšie gastronomické účely, sa utešene rozrastá. S postupujúcim prienikom úsilia o vysoko profesionálny prístup k príprave jedál, ale aj so zvýšenými nárokmi na zdravotne angažované varenie, sa totiž v kuchyniach čoraz častejšie objavujú prístroje, ako vystrihnuté z futuristických fantázií. Talianska prémiová spoločnosť Irinox, presnejšie jej divízia HOME COLLECTION, prednedávnom predstavila rad pozoruhodných, inovatívnych, no predovšetkým hi-tech motivovaných zariadení. Spotrebiče, stvárnené v ušľachtilej podobe z nehrdzavejúcej ocele by mali reagovať na aktuálne nároky, volajúce po menej strávenom čase v kuchyni a po lepšom dietetickom profile stravy, akú prijímame.
Inšpirovaný profesionálnou technológiou, no upravený pre domácke použitie – Freddy je prvý spotrebič na expresné schladenie pripravených pokrmov. Vysoko účinný spôsob „výbušného chladenia“ v okamihu zníži teplotu jadra schladzovanej potraviny z 90 °C na 3 °C, alebo v prípade šokového hĺbkového zmrazenia až na –18 °C, čím bezchybne pripraví pokrm na uskladnenie v chladničkách a mrazničkách. Tým spôsobom sa nielen vyhnete prípadnému rozvoju baktérií v jedlách (darí sa im najmä v rozmedzí teplôt okolo 20 °C), ale ušetríte čas, energiu aj plytvanie potravinovými zdrojmi. Navyše, spôsob zmrazovania, ktorý vyvinuli odborníci v Irinox, zabráni znehodnoteniu konzistencie jedál tým, že expresne mení vlhkosť v jedle na miniatúrne kryštáliky. Kvalitu, farbu, chuť aj výživové hodnoty si tak jedlo zachová vďaka schránke expresného chladenia Freddy až sedem dní (v prípade následného uloženia v chladničke) alebo až 6 mesiacov v prípade hĺbkového zmrazenia.
Iným spôsobom, akým Irinox pristupuje k inovatívnemu stvárneniu kulinárskych tendencií, je uplatnenie vákuového varenia. Spôsob, ktorý vychádza z dekonštruktivistických či molekulárnych tendencií v gastronómii, sa vďaka zabudovateľnému spotrebiču Zero môže uplatniť aj v bežnej domácnosti. Spôsob prípravy jedál pomalým vákuovaným varením pri nízkych teplotách prináša výhody v podobe zachovania výživných látok a zvýraznenia ich chuti. Prídavnou funkciou vzduchoprázdno využívajúcej schránky Zero je možnosť vákuového uskladnenia potravín. To zvýši ich trvanlivosť až päťnásobne a zabráni neželaným pachovým prenosom v chladničkách alebo mrazničkách.
Experimentálnou novinkou je aj domáca „vodárnička“ Wave – či už samostatne stojaci, alebo zabudovateľný spotrebič, ktorý sa postará o purifikáciu vody z domáceho vodovodu. Uplatnením viacnásobných aktívnych uhlíkových filtrov sa voda zbaví 99,9 % všetkých nečistôt vrátane stôp ťažkých kovov a chlóru tak, aby si zachovala svoju priezračne čistú chuť. Najnovšie výskumy navyše ukazujú, že konvenčná voda, akou sú zásobované domácnosti, stráca úmornými úpravami svoju vnútornú energiu, takže na rozdiel od prírodnej pramenitej vody bystrín býva mdlou. Stanica Wave inovatívnymi mechanizmami dokáže revitalizovať jej molekulárnu štruktúru tak, aby sa opäť stala chutnou i zdraviu prospešnou.
Text: Michal Lalinský