Čokoládovňa Troubelice – Výroba pravej čokolády od bôbov až po tabuľku

Na výrobu vysokoakostnej čokolády sú najdôležitejšou surovinou kakaové bôby. Pre našu čokoládu sme si vybrali tie ekvádorské, ktoré patria k najkvalitnejším a najznámejším na svete pre svoju výnimočnú arómu a chuť.

Ekvádor sa stal naším druhým domovom. V tejto krajine sme prežili časť svojho detstva vďaka otcovi, ktorý tam žije takmer 40 rokov. Vyberá pre nás tie najlepšie kakaové bôby priamo na plantážach a máme tak dohľad nad kvalitou nakupovaných surovín, ktoré si do Českej republiky dovážame a následne z nich ručne vyrábame čokoládu.

Na výrobu používame len kakaové bôby, kakaové maslo a panelu – stuhnutú šťavu z cukrovej trstiny. Nápad sladiť čokoládu panelou vznikol práve v našej čokoládovni. Do bielych a mliečnych čokolád naviac pridávame sušené mlieko. Naša prvá tabuľka čokolády určená na predaj uvidela svet v roku 2013.

V každej tabuľke našej čokolády môžete ochutnať niečo zo vzdialeného Ekvádoru, rozmanitej a exotickej krajiny Južnej Ameriky, v spojení s poctivou prácou malej českej firmy, ktorá si zakladá na kvalite a osobnom prístupe.

Ručná práca u nás začína už pri dôslednom preberaní a kontrolovaní kakaových bôbov. Potom sa kakaové bôby zbavia šupiek a ich mletím vzniká kakaová hmota. Tá sa vlieva do melanžéra a spolu s ďalšími surovinami – panelou a prípadne sušeným mliekom, miesi niekoľko desiatok hodín v melanžéri. Čokoláda sa potom vloží do temperovacieho stroja, vlieva sa do foriem a následne chladí v chladničke. Akonáhle čokoláda stuhne, vyklopí sa z foriem a nechá sa minimálne 1 deň odpočívať. Čokolády môžu byť posypané rôznymi ingredienciami – kávou, sušeným ovocím, levanduľou, mandľami… Všetko je ručná práca. Rovnako tak i balenie čokolád do obalov, výroba a skladanie drevených krabičiek.

V súčasnej dobe vyrábame takmer 30 druhov tabuľkových čokolád. Základ tvoria tzv. „čisté“ čokolády – biela 40 %, mliečna 40 % a 51 %, horká 75 %, 83 % a 100 %. Vymýšľame rôzne kombinácie, ale chceme, aby vynikla predovšetkým chuť samotnej čokolády. V ponuke máme napríklad čokoládu s marakujou, spirulinou, levanduľou, kávou, drvenými kakaovými bôbmi, chia semienkami, s mandľami, višňami, sušeným ovocím…

Okrem tabuľkových čokolád vyrábame tiež čokolády s reliéfom. To znamená, že je na čokoláde ručne nanesený reliéf z iného druhu (farby) čokolády. Tieto čokolády sú krásne ako darček na rôzne príležitosti. Je možné si na objednávku nechať vyrobiť čokoládu s vlastným reliéfom i obalom. Vyrábame čokolády reklamné, svadobné i narodeninové.

www.cokoladovnatroubelice.cz