Viete aká je najlepšia káva na svete? Na túto otázku, ale aj mnohé ďalšie, nám odpovedal Peter Szabó z pražiarne kávy COFFEEIN.
Ako sme si už povedali, zaujíma nás najlepšia káva. Je podľa vás možné jeden druh označiť ako najlepší?
Kávu nemožno jednoznačne definovať ako najlepšiu, pretože jej chuť je subjektívna záležitosť. Existujú však objektívne faktory, ktoré keď sú dodržané, môžeme sa baviť o najlepšej káve. Vplývajú na jej chuť a kvalitu. Patrí sem napríklad pestovanie kávovníkov v pralese, ručný zber zrelých čerešní, starostlivé triedenie a dôležité je tiež správne praženie. Je to vlastne „výberová káva“.
Aké faktory ešte ovplyvňujú chuť kávy?
Je veľa faktorov, ktoré vplývajú na chuť kávy. Napríklad podnebie a klimatické podmienky, nadmorská výška, odroda kávovníka, metódy spracovania kávy, ako je mokrá, suchá či odtieň praženia.
Ktorá káva je tá najlepšia pre vás?
Je to jednoduché: Najlepšia káva je tá, ktorú práve pijem. Snažím sa v každej šálke kávy nájsť niečo nové a zaujímavé, čo ma osloví. Experimentujem s rôznymi druhmi kávy, lebo každá káva ponúka jedinečný chuťový zážitok, a to je to, čo ju robí takou neodolateľnou.
Vaša rada znie: skúšať nové druhy?
Skúšanie nových druhov kávy a objavovanie nových chutí je súčasťou zážitku z pitia kávy. Samozrejme, môžete mať svoje obľúbené druhy kávy, ku ktorým sa radi vraciate, ale kávový svet je plný prekvapení. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové kávy z rôznych regiónov sveta. Pre objaviteľov začiatočníkov odporúčam degustačné balíčky kávy. Môžete tiež skúsiť rôzne metódy prípravy, ako je filtrovanie, alebo French press, aby ste zistili, ktorá vám najviac vyhovuje.
Viac zaujímavostí ale aj podrobnejších informácií sa dočítate na BLOGU O KÁVE.
Text: Redakcia
Foto: Coffeein