Aj vy máte pocit, že dnes už údeniny z obchodov nie sú také, na aké si pamätáte z detstva od starých rodičov? V tom prípade je načase vyúdiť si vlastné a presne podľa vašej chuti. A navyše aj priamo doma. Stačí, ak máte vhodný gril alebo si zaobstaráte udiareň.
Ak máte pri vyslovení slova udiareň pred očami veľkú drevenú búdu z ktorej sa valí dym, tak na tú zabudnime. Dnes sú k dispozícii omnoho sofistikovanejšie metódy údenia a môžete ich mať pohodlne umiestnene kúsok od domu pri zachovaní dizajnu na terase. Hovoríme o elektrických udiarniach Masterbuilt, ktoré nezaberajú veľa miesta a vyúdite v nich klobásky, slaninku, ryby (lososa, makrelu a pod.), údenú krkovičku, rebrá a mnoho ďalšieho. A to všetko bez problémov pre 4-15 člennú rodinu podľa rozmeru udiarne. Stačí si len nastaviť teplotu, naložiť drevené štiepky a už len čakať na domáce „handmade“ údeniny.
Pri údení je dôležitá aj teplota údenia. Studeným dymom sa robia prevažne syry, ktoré majú tendenciu sa pri vyšších teplotách topiť. Udiarne Masterbuilt dovolia údiť už od 37°C, takže v pohode si vyúdite aj syry vo formičkách alebo v pančuške, kde sa dajú aj rôzne druhy miešať spolu s olivami, chilli alebo šunkou a vznikne zaujímavá mozaika. Pri tejto teplote vyúdite aj slaninku, klobásky a rebrá do fazuľovej polievky. Udiareň sa vie vyhriať až na 135°C, takže môžete pripravovať špeciality aj teplým a horúcim dymom. Viete si tak pripraviť šunky, salámy, ale aj pomaly pečený bôčik alebo trhané bravčové mäso alla pulled pork či zaúdenú makrelu.
Ak ste majiteľom grilu (keramického, plne-automatického na pelety alebo uhlie, kotlového Weber grilu a iných), tak môžete skúsiť údiť aj v ňom. Pri údení na grile v chladnejšom zimnom počasí majú výhodu majitelia keramických grilov a automatických peletových grilov Traeger. V prípade keramického grilu Kamado Joe si viete pri troške praxe stabilizovať teplotu už od 65-70°C a počas dlhých hodín vám túto teplotu gril udrží. Pri peletových griloch je to jednoduchšie, tam si teplotu nastavíte na mobilnom telefóne cez aplikáciu a o nič sa nestaráte.
Ak chcete v grile údiť, potrebujete ako palivo drevo alebo štiepky na údenie. Veľkou pomocou bude tiež zásobník na štiepky, pelety a piliny, ktorý po naplnení a zapálení generuje voňavý dym. Vôňu a chuť budúcich výrobkov si určíte sami výberom vhodného dreva. Vďaka zásobníku na údenie viete údiť dokonca ja v plynovom grile. Na trhu sú aj zásobníky na jedno použitie, takže údenie je v tomto prípade ešte aj čisté a bez zbytočného neporiadku.
Vráťme sa však ku drevu a jeho použitiu. Ak chcete zaúďovať pri vyššej teplote (od 80°C vyššie), viete do grilu pridať drevené kusy (chunks), ktoré budú jemne dymiť a dodávať mäsu chuť. Avšak dym z nich je jemný a nerobí takú farbu a intenzívnu údenú chuť, ako keď použijeme na údenie zásobník s peletami alebo štiepkami.
Veríme, že ste sa vďaka nášmu článku zorientovali v domácom údení a túto zimu si vyskúšate pripraviť vlastné dobroty. Dnes si viete kompaktnú udiareň zaobstarať do tristo eur a ak sa vám nechce investovať, viete použiť existujúci gril a dokúpiť si len štiepky na údenie a zásobník. Ak na budúcu grilovaciu sezónu rozmýšľate nad novým grilom, zvažujte aj možnosti, v ktorých sa Vám bude pohodlne nielen grilovať a piecť, ale aj zaúďovať. V takomto prípade sa popozerajte po peletových griloch Traeger alebo griloch na drevené uhlie Masterbuilt.
Text a foto: HouseGarden